Aktuellt datum och tid: 19 04 21, 3:11

Ny tråd Svara på tråd  [ 11 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Att montera bilstereo
InläggPostat: 07 06 14, 12:02 
TAGET FRÅN www.nardik.se

Hjärtat i en bilstereoanläggning är naturligtvis bilstereon, i dag ofta bestående av radio med separat CD-växlare eller inbyggd CD-spelare.

För att underlätta monteringen är det en klar fördel om man läser bruksanvisningen.

Normalt monteras stereon i bilens originaluttag, se till att den sitter fast ordentligt. Använd den för spelaren avsedd monteringsram. Den är försedd med att antal "hullingar" som med hjälp av en skruvmejsel kan vikas så att ramen sitter stumt i uttaget. Vissa bilar kan kräva en extra monteringsram för att bilstereon skall passa i uttaget i bilen. I bland måste en extra fastsättning göras i baken på bilstereon (med t ex ett hålstag) för att den inte skall skaka för mycket.

För att plocka ut bilstereon behövs oftast två "nycklar" för att frigöra låsningen i plåtramen runt bilstereon. Dessa "nycklar" skall alltid följa med en ny bilstereo. Spar dessa för framtida bruk.
Bild

ISO

ISO heter den nya standarden för anslutningar av ström och högtalare. ISO-kontakter sitter i dag i många nya bilar och på alla nya bilstereo. För bilar som inte har ISO men har fördragna kablar och kontakter finns färdiga adapterkablar att köpa, detta underlättar monteringen betydligt. ISO kontakten är oftast delad i två kontakter, svart för strömanslutning och brun eller vit för högtalaranslutning.

Har du en bil med klippta kontakter eller en bil som inte har fördragna kablar finns universal-kontakter att köpa till bilstereons ISO-kontakter.

Många av dagens bilstereo har mycket kraftiga förstärkare och detta medför att de drar mycket ström. Upp mot 10 A förekommer, detta medför att de fördragna strömkablarna i många bilar är för klena. Dra en extra + kabel till batteriet, minst 2,5 mm. Samma sak gäller jordkabeln. Men den skall skruvas i en jordpunkt i bilen, inte i batteriet. Drar du en nya strömkabel från batteriet måste en säkring monteras på strömkabeln, max 40 cm från batteriet.

De vanligaste är att det är 2 strömkablar till bilstereon. En som kan kopplas över tändningen (radioläget) och en som skall ha konstant spänning. Det brukar vara den kabel som skall ha konstant spänning som drar mycket ström. Vill du inte att bilstereon skall styras över tändningen går det naturligtvis bra att koppla ihop båda spänningskablarna och koppla dessa till konstant spänning.

Ansluter du i en bil med ISO-kontakter måste du se upp, vissa bilar har enbart en spänningsmatning och då måste båda spänningskablarna från bilstereon kopplas till denna. Vissa bilar har omkastad strömmatning. Innan du trycker i spelaren i uttaget kan du provspela.
1. Ställ in några snabbval på radion
2. Vrid av tändningen (radioläget)
3. Vrid på tändningen
4. Kontrollera att snabbvalen du ställde in är kvar. Är så inte fallet måste du koppla om de båda spänningskablarna så att de byter plats

Antennförstärkare

Det finns bilar som har antennförstärkare monterade i bilen från fabrik. I många bilar måste antennförstärkaren ha spänning från bilstereon för att fungera. Den kabeln ingår oftast i bilar som har ISO-kontakt. I t ex VW och Audi av de senare årsmodellerna måste en antennadapter med spänningsmatning monteras för att ge spänning till antennförstärkaren.

Antenn

En av de mest försummade detaljerna, många betraktar en antenn som en pinne som är i vägen när bilen skall tvättas. Att investera i en bra antenn är mycket bra satsade slantar! Prata med din bilstereohandlare. En antenn skall normalt monteras så långt från motorn som möjligt, en riktig jordanslutning vid antennfästet är nödvändigt för bästa funktion. En ISO standard har också införts på antennkontakten, det finns adaptrer för de nya kontakterna att köpa.

Högtalare

Idag har i stort sett alla spelare utgångar för 4 par högtalare. Viktigt vid anslutning är att + och - blir rätt kopplade till alla högtalare, blir en högtalare felkopplad får du en markant ljudförsämring. Är du osäker kontrollera med ett batteri 1,5 - 9 volt, lägg högtalarkablarna på batteriet ett mycket kort ögonblick. Titta på högtalaren. När högtalarkonen rör sig utåt är + och - på batteriet samma som + och - på högtalaren.

Extra finesser

Det finns många exempel på extra finesser på spelarna och det kan medföra extra kablar att koppla in. Några exempel:

Tele mute = en kabel som skall kopplas till en fast monterad mobiltelefon eller till en handsfree.

Dimmer = skall vanligen kopplas till instrumentbelysningen i bilen.

CD-växlare

Skall en CD-växlare monteras är det oftast inga svårigheter när det gäller inkopplingen. Det är kabeldragningen i bilen som kan ta tid. Det vanligaste är att en enda kabel ansluts mellan CD-växlaren och bilstereon det är en mångpolig kontakt som enbart går att montera på ett sätt på CD-växlaren och bilstereon. Växlaren monteras vanligen i bagaget i bilen, montera om möjligt växlaren så att skivbyte kan ske även med fullt bagage. Vissa växlare är så små att den får plats i handskfacket.

Slutsteg

Det är vanligt att det finns utgång (lågnivå) på bilstereon för att ansluta ett extra slutsteg. Det brukar vara RCA-kontakter på denna utgång. Kopplas till slutstegets RCA ingång, för att slutsteget skall veta när det skall vara påslaget eller avslaget finns också en stryrström (remot) på bilstereon. Vanligen en blå kabel som ger 12 volt när bilstereon är påslagen. Styrströmmen skall kopplas mellan bilstereo och slutsteg. Undvik att dra lågnivåkabeln parallellt med någon strömkablar.

Tips

När du kopplar kablarna använd då kabelskor eller kabelplintar. Se också till att inga kardeler sticker ut. Isolera med eltape. Bunta ihop kablarna så minskar risken för framtida glappkontakt. Undvika vassa kanter när du drar kabel. Använd kabelgenomföring om du skall dra en kabel i genom en plåt.

Är du minsta lilla osäker på monteringen eller inkoppling kontakta din bilstereosäljare eller överlåt jobbet till ett proffs som kan lämna garanti på jobbet.

Ingen garanti gäller på en bilstereo som blivit felkopplad. En servicetekniker ser detta och det går inte att bortförklara sig.


Top
  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 07 06 14, 12:11 
kan nån klistra?


Top
  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 07 06 18, 10:15 
Fan man får nog lämmna bort grejjerna när det ä dax, låter lite små knepigt :?


Top
  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 07 06 18, 8:14 
Klistra de här NU


Top
  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 07 06 23, 11:51 
som tur e skall man får en eldragar tilol hjälp.


Top
  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 07 07 22, 6:41 
Offline
Ölhävare

Blev medlem: 07 06 25, 9:46
Inlägg: 1164
Ort: Sthlm, Haninge
Kön: Kille
Födelsedag: 10 aug 1993
Fordon: Volvosar...
MrThulin skrev:
som tur e skall man får en eldragar tilol hjälp.


Ska nog fan lämmna bort mina grejjer när det blir dags för stereo verkar fan bökigt ju..

_________________
http://www.teamracehorn.se


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 08 08 12, 12:42 
Offline
Novis

Blev medlem: 07 11 05, 7:21
Inlägg: 40
Ort: Österlen
Kön: Man
Fordon: ...
jaså..just när det gäller stereo så är jg dålig men att koppla el kan jag..+ att är det bättre att göra det halvtaskigt eller ha en duktig ledare som visar en.

_________________
#Volvo 740 okapad a-traktor.
#volvo 744gl 87.skrotad


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 08 11 13, 1:14 
Offline
Novis

Blev medlem: 08 06 05, 10:57
Inlägg: 44
Kön: Kille
Födelsedag: 01 maj 1992
Fordon: ...
sketabra tråd:P 8)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 09 01 03, 12:58 
Offline
Ölhävare

Blev medlem: 07 06 25, 9:46
Inlägg: 1164
Ort: Sthlm, Haninge
Kön: Kille
Födelsedag: 10 aug 1993
Fordon: Volvosar...
Valp_power skrev:
Hahaha ni som ska lämna bort stereorna, låter som öm ni inte ska ha traktor öm ni inte ens klarer av o koppla in en stereo haha.... Det är ju för fan inga svårigheter alls!!!


Haha det låter som du ska gefan i att skriva när du inte kan stava, är det samma sak eller?

_________________
http://www.teamracehorn.se


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Att montera bilstereo
InläggPostat: 11 06 17, 9:47 
Offline
Amatör

Blev medlem: 11 04 18, 12:27
Inlägg: 52
Kön: Kille
Födelsedag: 06 jun 1996
Fordon: Volvo Duett
heppeh skrev:
hej! jag har två högtalare på dörren men får får inte den ena att funka :roll: vad kan vara felet eller är det jag som är usel på att koppla??


inställningarna på stereon rätt? så den inte bara spelar i ena sidan och inget i andra ?:P

_________________
Volvo B20, No turbo shit just real bonntrimm :D
Bild Bild Bild

Ta en titt på mitt projekt!
jimmys-duett-62-a-traktor-uppdate-26-4-t20644.html


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 11 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
subSilver+ theme by Canver Software, sponsor Sanal Modifiye
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet