Tiden har sprungit ifrån vårt unika projekt, och med all tid som lagts ner på att forska fram en udda men hos bilprovning och Transportstyrelsen väl förankrad lösning vore det oerhört tråkigt att bara lägga ner och skrota bort.
Vi söker därför någon som HELT GRATIS vill ta över projektet och se till att ruska om alla normer och invand praxis för hur en typisk svensk A-traktor ska se ut. Mer info i mitt sista inlägg på sidan tre.
---------------
Ursprunglig trådstart:Tjo! Då är vi (jag och sonen alltså, han blir 15 i februari) formellt igång med bygget och lämnar därmed den gamla tråden "Research inför traktorbygge på Saab V4"
research-innan-traktorbygge-pa-saab-v4-t24830.htmlUrsprungsfordon:
Saab 96 V4 "päronhalva" eller "gurka", femsitsig sedankaross, tjänstevikt 930kg, max släpvikt 1000kg.
Årsmodell 1976
Originalmotor 1500cc/63 hk Ford V4 bensin, maxvarv 5000 rpm.
Fyrväxlad låda med frihjul, framhjulsdrift.
Historia:
Än så länge personbilsregistrerad, köpt för småpengar som rostig reservdelsbil till övriga saabar.
Var från början inte tänkt att bli A-traktor men då jag använde liket som stilstudie till en framtida ratrod föddes idén att bygga den som A-traktor till sonen i stället. Projektet har pågått som stilstudie i nästan ett år och passerat några ganska olika stadier och stilar. Allt eftersom jag läst in mig på lagtexterna, bollat med besiktningsingenjörer och Transportstyrelsens specialister har vilda drömmar fått lämna plats för andra vilda lösningar som är praktiskt möjliga. Trots att bygget inte liknar något annat och innehåller en del unika lösningar är det vid det här laget så väl förankrat hos Carspect att det "bara é å börja bygga".
Projektbeskrivning:
Vi bygger på en gammal Saab 96 för att det är en bilmodell jag kan väldigt väl, har massor av delar till, älskar som både bruks- och hobbyfordon samt att jag råkar ha ett överblivet halvruttet exemplar stående. Det blir därför framhjulsdrivet och vi klarar det idiotiska "tioknutarskravet" på lägsta växeln utan extra växellåda. Detta är möjligt genom väl valda utväxlingar och en fast primärtransmission med kilremmar och en utväxling på ca 2,5:1. Vi ersätter originalmotorn med en relativt lågvarvig liten industridiesel på endast tolv hästkrafter vid maxvarvet 3200 rpm. Eventuellt kommer vi att inkludera en steglös hydraulisk transmission i drivlinan, en s.k. hydrostat. Vårt bygge är egentligen mer en mopedbil, bara lite större, tyngre och långsammare! :)
Eftersom A-traktorn behåller framhjulsdriften kan vi inte ha flak där bak. Lagtexten ger oss rätten att ha ett barlastflak över drivhjulen, men det skulle se oerhört dumt ut med ett flak framför vindrutan så vi avstår från detta. Eftersom vi bör få mer än 60% av fordonsvikten över drivhjulen finns heller inget lagkrav på flak. Vi räknar med en slutlig vikt på 500-600 kg för traktorn, tankad och klar, vilket borde göra den till världens lättaste A-traktor! :) Med den lågvarviga dieseln på endast 600cc borde bränsleförbrukningen också hamna i rekordklass, kanske t.o.m. lägre än för en mopedbil!
Allt lusläsande av lagtexter och bollande med specialister och besiktningsingenjörer har lett fram till att vi kapar hytten på det traditionella sättet för A-traktorer. Lagtexten säger ju att det "tydligt ska framgå att fordonet ej längre är avsett för person- eller godsbefodran" och då kan det varken få finnas takhöjd för passagerare bakom framstolarna eller något flakliknande som för tankarna till en liten lastbil. Vi har därför kapat karossen väldig brutalt och extremt precis vid bakaxeln. Eftersom usprungsbilen har en mjukt rundad takform och väldigt sluttande bakruta av panoramatyp var det hopplöst omöjligt att göra den vanliga framflyttningen av bakfönstret så som man gör på t.ex. Volvo 740/940. För att slippa tjafs om hållfastheten i de hembyggda delarna som garanterar styrka/bärighet mellan bakaxel och det kapade taket bygger vi av grovt material och rörprofiler. Vår kontaktperson och besiktningsingenjör hos Carspect har tagit del av konceptet och gett sitt godkännande så det bör inte bli några problem i besiktningshallen.
Eftersom hela hastighetsbegränsningen sitter i industridieselns maxvarv och den fasta primärtransmissionen behöver vi inte spärra växellådan och klarar oss därför utan intyg. Vi monterar en äldre treväxlad saablåda från tvåtaktstiden och kan då om vi vill och vågar byta till en fyrväxlad låda senare och får då en toppfart på strax under 45 km/h på högsta växeln. Detta är visserligen olagligt för en A-traktor men med AM-kort i en traktor som inte är mycket mer än en mopedbil finns viss chans att snacka sig ur böter för olovlig körning. Den högre toppfarten är värdefull här ute på landsbygden och med en fiffig spärr lär även en nitisk polis ge upp ganska snart efter att ha sett motorn och fått konceptet förklarat för sig.
Dags för bilder!




